V Cirkevnom zbore ECAV v Prešove sa vo štvrtok začnú Reformačné dni 2005

19.10.2005 Prešov

Bratislava 19. októbra (TASR) - Myšlienkam reformácie cirkvi, ktorá sa začala v roku 1517 zásluhou nemeckého augustiánskeho mnícha Martina Luthera, budú veno...
Bratislava 19. októbra (TASR) - Myšlienkam reformácie cirkvi, ktorá sa začala v roku 1517 zásluhou nemeckého augustiánskeho mnícha Martina Luthera, budú venované Reformačné dni 2005 v Cirkevnom zbore ECAV v Prešove v dňoch 20. až 31. októbra. Na podujatí sa zúčastnia aj hostia z Českej republiky - zo Sliezskej evanjelickej cirkvi augsburského vyznania.

Reformačné dni sa začnú vo štvrtok 20. októbra večernými službami Božími v prešovskom Chráme Svätej Trojice s ústrednou témou - Význam modlitby v živote kresťana. V ďalších dňoch sa uskutočnia evanjelizačné stretnutia, prednášky a besedy pre mládež i dospelých, kultúrne programy približujúce osobnosť reformátora Martina Luthera, stretnutie s hosťami zo Sliezskej ECAV, športový deň a iné.
V nedeľu 30. októbra sa v rámci Reformačných dní uskutoční v prešovskom chráme Svätej Trojice predstavenie pôvodnej slovenskej opery Víťazoslava Kubičku Martin Luther. Podujatie vyvrcholí službami Božími 31. októbra v deň Pamiatky reformácie, ktorý si každoročne pripomínajú evanjelici na Slovensku i vo svete.
Mesto Prešov sa spolu s ďalšími východoslovenskými mestami stalo jedným z významných centier reformačného učenia v severovýchodnom Uhorsku. Na jeho pôde sa v roku 1546 konala prešovská synoda, kde došlo k vytvoreniu prvého združenia evanjelických kňazov na Slovensku. O tri roky neskôr sa Prešovčania podieľali na spoločnom vyznaní viery piatich východoslovenských miest (Confesio Pentapolitana). V 17. storočí sa mesto stalo jedným z najvýraznejších centier evanjelického odporu proti habsburskej rekatolizácii. Mnohí evanjelici za to zaplatili životom na popravisku.
V roku 1667 založili v Prešove Evanjelické kolegiálne gymnázium, ktoré bolo najvýznamnejšou vzdelávacou inštitúciou v širokom okolí.
 

Vyberte región

mark